Info / afspraak
Peter Vanderschueren peter[at]spiritmountain.be
Tel:   0479/33 06 77


Osteopathie,
de helende kracht van handenWat is osteopathie?


 

Osteopathie is een zachte manuele onderzoek- en behandelmethode - waarbij het holistisch aspect (de mens als één functionerend geheel zien) centraal staat – van het bewegingsapparaat, organen en weefsels. De osteopaat gaat op zoek naar beweeglijkheidsbeperkingen en corrigeert die. Waarom? Beperkingen in de beweeglijkheid van eender welke structuur, gaande van wervels, spieren, pezen en gewrichten over organen (zoals een lever, baarmoeder, nier, longvlies, ...) tot aan de schedel en het craniosacrale systeem (hersen- en ruggemergvliezen), kunnen verschillende klachten veroorzaken. Bewegingsbeperking leidt tot een verstoring van de bloedtoevoer en –afvoer naar en uit het desbetreffende gebied, waardoor bouwstoffen (eiwitten, glucose, zuurstof, etc…) niet voldoende op hun plaats geraken. Ook kunnen de afvalstoffen van de celstofwisseling niet voldoende worden afgevoerd. Daarnaast kan de ´sturing´ via het zenuwstelsel in het gedrang komen waardoor de zelfregulatie van dit gebied vermindert. Deze situatie leidt tot een ophoping van afvalstoffen in het gebied, een gebrekkig herstel van de cellen en hun deelcomponenten en een gebrekkige energieproductie, wat aanleiding geeft tot een verminderde functie van dit weefsel of van deze structuur. De homeostase of het natuurlijk evenwicht, dat het lichaam constant nastreeft, is verstoord, met ziekte en/of ontstekingen tot gevolg.
Alles in het lichaam is met elkaar verbonden en het ´bindmiddel´ bij uitstek zijn de bindweefselvliezen, de fascia ´s genaamd. Daarom kan een verstoring in één gebied klachten veroorzaken op afstand in een ander gebied, waar de verstoring zich uit in het ´symptoom´.

Enkele voorbeelden:

 • Een enkelverzwikking kan een blijvende beperking van dit gewricht teweeg brengen en op termijn, door de veranderde biomechanische krachtenpatronen, kan dit leiden tot rug- en nekklachten.
 • Het is mogelijk dat een verzakking of fixatie van de baarmoeder chronische rugklachten veroorzaakt (denk maar aan de rugpijn die veel vrouwen tijdens hun menstruatie ervaren, dit toont duidelijk de relatie van baarmoeder en rug).
 • Een gezwollen, stagnerende lever weegt door en kan via het middenrif en de fascia 's de rechter schouder 'scheef' trekken, waardoor er peesontstekingen of pijn in dit gebied kan ontstaan.
 • Zo zijn er honderden voorbeelden op te noemen... .

Dus, de oorzaak van de klacht zit niet altijd op de plaats van het symptoom! Daarom onderzoekt de osteopaat het ganse lichaam ongeacht de klacht. Eenmaal de fixatie weggewerkt is het lichaam in staat om via zijn zelfregulerend systeem of zelfgenezingskracht de klacht zelf op te lossen.

De osteopathie is eigenlijk toegepaste wetenschap gebaseerd op de kennis van de anatomie, fysiologie, biochemie en pathologie. Hocus pocus komt hier duidelijk niet aan te pas.


Geschiedenis van de osteopathie.


 

De osteopathie vond zijn ontstaan einde de jaren 1800 en de grondlegger van deze geneeswijze is Andrew Taylor Still, een Amerikaans arts én industrieel ingenieur. Gefrustreerd door de dood van 3 van zijn kinderen door een meningitis-epidemie, begon hij, mede dank zij zijn kennis van de mechanica, het lichaam op een andere manier te bekijken dan toen de gangbare trend was, waardoor de osteopathie is ontstaan. In de USA is de osteopathie reeds sinds 1966 wettelijk gelijkgesteld met de reguliere geneeskunde.


Wat kan osteopathie voor U doen?


 

Door het lichaam op een holistische manier te benaderen kan osteopathie verlichting brengen bij veel uiteenlopende klachten, zoals:

 • rug- en nekklachten, waaronder hernia ´s, lumbago ´s, stijve nek, whiplash, torticollis, ...
 • pees- en gewrichtsproblemen, ontstekingen, sportletsels, enkelverzwikkingen, allerlei posttraumatische problemen, reuma, ...
 • migraine, spannings- en clusterhoofdpijnen, hoofdpijn door sinusitis, ...
 • gynecologisch-sexuele problemen: onregelmatige, pijnlijke maandstonden, onvruchtbaarheid, teveel bloedverlies, incontinentie, impotentie, frigiditeit, ...
 • constipatie en verschillende spijsverteringsproblemen, zoals maagzuur, diarree, winderigheid, kolieken, opgeblazenheid, ...
 • oorsuizingen, duizeligheid, wagenziekte, zichtstoornissen, neuralgieën, ...
 • luchtwegaandoeningen, angina, astma, allergieën, hooikoorts, lage weerstand
 • chronische vermoeidheid, concentratie- en gedragsproblemen, ADHD, autisme
 • huidaandoeningen: psoriasis, eczeem, netelroos, wratten, ...
 • systeemziekten, obesitas, zwakke bloedvaten, bloeddrukproblemen, oedemen, ...
 • klachten postoperatief door littekenvorming en verklevingen
 • en vele ´ge moet er leren mee leven´ – klachten!

Osteopathie:

Zachte manuele behandelingsmethode met als doel de natuurlijke beweeglijkheid en zelfgenezingskracht van het lichaam te herstellen of te ondersteunen.

Gesprekstherapie:

Via gesprek en feedback vanuit de psychologische benadering en aansluitende technieken ondersteuning bieden om tot ware zelfexpressie te komen en levensvreugde te ervaren.

Griet Caudron
0479/448 572
griet[at]spiritmountain.be

Nutri-Energetics-System (NES):

NES is een methode om het kwantum energetisch lichaamsveld van de mens in kaart te zetten en bij te sturen waar nodig aan de hand van infoceuticals.

Voetreflexologie:

Zachte drukpuntmassage die de energiestroom in het lichaam onderhoudt of terug herstelt.

Voordrachten, workshops en seminaries:

Een rijk en gevarieerd aanbod van informatie, lessen en oefeningen om gezond en evenwichtig te leven vanuit een holistische visie.
Bekijk onze kalender.

Dieptemassage:

Een intensieve en diepgaande maar vooral helende massage die helpt het lichaam te ontgiften en tegelijk tot ontspanning te brengen.

Therapeutische massages:

Massages waarbij voornamelijk gewerkt wordt op het ongemak dat u op het moment van de intake ervaart.

Karl Vanwynsberghe
0479/317 709
karl[at]spiritmountain.be

Voedingsadvies en -begeleiding:

Advies, bijsturen, begeleiding en bewustwording van wat een gezonde basisvoeding is al naargelang uw constitutie en conditie.

Kuren:

Halve dag- of dagprogramma's en weekkuren om het lichaam te ontgiften op een veilige en natuurlijke manier.

down