Info / afspraak
Peter Vanderschueren peter[at]spiritmountain.be
Tel:   0479/33 06 77


Pediatrische OsteopathieWaarom kinderen met osteopathie behandelen?


 

De geboorte is een blijde gebeurtenis, maar het is niettemin een zware belasting voor zowel moeder als kind. Zowel de zwangerschap als de bevalling kunnen ervoor zorgen dat er storingen of blockages in het skelet en het bindweefselsysteem ontstaan. De – ook noodzakelijke - passage door het baringskanaal zorgt ervoor dat het ganse skelet (inclusief de schedel) van de pasgeborene hevige druk- en trekkrachten ondergaat die kunnen resulteren in een aantal letsels.
Deze letsels situeren zich het meest in de volgende lichaamszones: de (bovenste) nekwervels, het bekken en de schedel.

 • Nekwervels: blockage ervan kan het zogenaamde KISS-syndroom veroorzaken, afkorting van Kopfgelenke Induzierte Symmetrie Störungen, wat betekent dat blockages van vooral de bovenste nekwervels (kopgewrichten) bepaalde storingen in het lichaam kunnen teweeg brengen (zie brochure over osteopathie). Aandoeningen zoals reflux, darmkolieken, scheefhals (en de veelal daarmee gepaard gaande afplatting van de schedel), huilbaby 's, immuunstoornissen, etc. kunnen daar het gevolg van zijn. Natuurlijk kunnen er nog andere oorzaken elders in het lichaam (zoals het bekken) mede verantwoordelijk zijn.
 • Bekken: soepelheid van het bekken is noodzakelijk voor een goede motorische ontwikkeling van het kind en bij verstoring kan dit aanleiding geven tot problemen bij het kruipen en leren stappen, alsook orthopedische letsels zoals platvoetjes, knikvoetjes,…. Problemen in het bekken kunnen ook aanleiding geven tot bedplassen, constipatie, scoliose, …
 • Schedel: de schedel is een bewegend geheel dat een bepaald ritme bezit. Dit ritme is van essentieel belang voor een goede gezondheid en een evenwichtige groei van het kind. Soms is er een beweeglijkheidsverlies van de verschillende botstukken, waardoor spanning op de hersenvliezen (dura) ontstaat. Verminderde doorbloeding van bepaalde hersengebieden of –kernen en irritatie van bepaalde hersenzenuwen kunnen de oorzaak zijn van uiteenlopende klachten. De aangeboren zelfgenezingskracht wordt daardoor vaak onderdrukt, waardoor het kind constant hervalt in zijn ziektepatroon.

Oorzaken en risicofactoren.


 

Het indalen tijdens de laatste dagen alsook de passage door het baringskanaal verhogen de druk op de schedel en wervels. Als de bevalling moeizaam en lang is verhoogt het risico op letsels. Vooral als de bevalling ingeleid wordt verhogen zowel de contractiekracht en het –ritme van de baarmoeder, waardoor de druk toeneemt. Verdere risicofactoren zijn epidurale verdoving, het gebruik van verlostang (forceps) of zuignap, de navelstreng rond de nek, sterrenkijkertjes en stuitligging. Elk geval moet natuurlijk individueel beschouwd worden, de ene bevalling is de andere niet en idem dito voor het kind.


Tekenen van verstoring.


 

Aan de hand van volgende symptomen kan men opmaken of er een mogelijk osteopathisch letsel aanwezig is:

 • Asymmetrie van het lichaam (banaanhouding)
 • Asymmetrie van het hoofd, voorkeurspositie naar rechts of links
 • Braken kort of laat na de voeding of constant horen slikken: reflux
 • Veel of constant huilen en/of krijsen, ontroostbaar
 • Krampachtige samentrekking en optrekking van armpjes en beentjes
 • Overstrekreflex, gaat soms enkel op hoofd en voetjes steunen
 • Geen of late drinkreflex of onverzadigbare ´honger´
 • Niet doorslapen na 2 à 3 maanden, de dag voor de nacht nemen en omgekeerd
 • Missende periodes in de motorische ontwikkeling, bvb het overslaan van de kruipperiode


Wat kan osteopathie voor het kind doen en bij welke klachten?


 

Osteopaten gaan op een zachte manier de verstoring verhelpen via bepaalde gerichte mobilisatie, zachte-weefseltechnieken en craniosacraaltherapie.

Welke klachten kan een osteopaat bij het kind verlichten:

 • Reflux en kolieken, huilbaby´s
 • Middenoorontstekingen of otitis
 • Allerhande longproblemen (bronchitis, loopneuzen, astma, ...) en allergieën (eczeem, hooikoorts, ...)
 • Zuig- en/of slikproblemen
 • Scoliose en andere orthopedische klachten
 • Scheefhals en plagiocephalie: afplatting of scheefgroei van de schedel
 • Vervroegde sluiting van de schedelnaden
 • Scheelkijken
 • Leer- en gedragsstoornissen: ADHD, ADD, autisme, dyslexie, ...
 • Elk kind dat geboren wordt heeft baat bij een osteopathische check-up!

Indien er na een drietal behandelingen geen resultaat of begin van verbetering geboekt wordt, wordt er een doorverwijzing naar een andere therapie of naar verdere onderzoeken gedaan, zij het complementair of regulier.


Osteopathie:

Zachte manuele behandelingsmethode met als doel de natuurlijke beweeglijkheid en zelfgenezingskracht van het lichaam te herstellen of te ondersteunen.

Gesprekstherapie:

Via gesprek en feedback vanuit de psychologische benadering en aansluitende technieken ondersteuning bieden om tot ware zelfexpressie te komen en levensvreugde te ervaren.

Griet Caudron
0479/448 572
griet[at]spiritmountain.be

Nutri-Energetics-System (NES):

NES is een methode om het kwantum energetisch lichaamsveld van de mens in kaart te zetten en bij te sturen waar nodig aan de hand van infoceuticals.

Voetreflexologie:

Zachte drukpuntmassage die de energiestroom in het lichaam onderhoudt of terug herstelt.

Voordrachten, workshops en seminaries:

Een rijk en gevarieerd aanbod van informatie, lessen en oefeningen om gezond en evenwichtig te leven vanuit een holistische visie.
Bekijk onze kalender.

Dieptemassage:

Een intensieve en diepgaande maar vooral helende massage die helpt het lichaam te ontgiften en tegelijk tot ontspanning te brengen.

Therapeutische massages:

Massages waarbij voornamelijk gewerkt wordt op het ongemak dat u op het moment van de intake ervaart.

Karl Vanwynsberghe
0479/317 709
karl[at]spiritmountain.be

Voedingsadvies en -begeleiding:

Advies, bijsturen, begeleiding en bewustwording van wat een gezonde basisvoeding is al naargelang uw constitutie en conditie.

Kuren:

Halve dag- of dagprogramma's en weekkuren om het lichaam te ontgiften op een veilige en natuurlijke manier.

down